Dr. Ormay István vagyok, orvos.

Pályafutásom első tíz évében belgyógyászként és a fertőző betegségek szakorvosaként dolgoztam, majd pszichoszomatikus és holisztikus érdeklődésemnek megfelelően előbb pszichiáter, nemsokkal ezután pszichoterapeuta szakorvos lettem. 2000 óta csak pszichiátriai és pszichoterápiás magánpraxist folytatok, immár a Konzultáció Műhely keretében tanítványaimmal-munkatársaimmal közösen.

2002-ben, komoly mozgásszervi betegségeim révén kerültem kapcsolatba a taiji quan-nal (taichi chuan), amelynek – évekig tartó gyakorlást követően – a teljes felépülésem, sőt, a korábbi szintem jelentős meghaladását köszönhetem.

Mesterem, Han Kui Yuan 19-ik generációs Nagymester itt él Magyarországon, így tőle, közvetlenül a „tiszta forrásból” tanulhatom ezt a harcművészetet, pontosabban a tradicionális taiji quan „chen” stílusát. Ez azt jelenti, hogy Han Mester, lassan 20 éves itt tartózkodása, alatt a pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok mellett a „lökő kéz” gyakorlatokat, kifejezetten harci alkalmazásokat, Qi Gong meditációt, Tui-Na masszázst, Gua Sha gyógyító eljárást és még sok egyéb elemből álló, igen komplex rendszert oktat.beavat 1

Han Mester kitüntetett a bizalmával, egyik belső tanítványának fogadott, és kb. 10 év gyakorlást követően engedélyt adott arra is, hogy a stílust taníthassam.

Számomra a taiji quan a mindenséget jelképezi, és emberként ebbe a folyamatosan változó formák világába helyez el engem, helyezem el magamat is. Átélhetem, hogy a Mindenség harmóniája az ellentétek kölcsönhatásából álló mozgás, annak jó és rossz vetületeivel egyaránt. Európai fogalmainkkal a taiji quan (taichi chuan) gyakorlatai mozgásban végzett mindfulness meditációként írhatók le, azonban ez a megfogalmazás semmitmondó a tapasztalathoz képest.

A taiji quan nem fogalmi szintű tanulás, minden szónál többet ér a tapasztalás. Elsajátításához, Han Mester szavaival élve, elsősorban állhatatosság szükséges. Ahogyan Kínában mondják: „ha tízezerszer megcsináltad már a formagyakorlatod, akkor tárul fel előtted a tudás, és nem lesz több kérdésed”.

A taiji quan gyakorlás során szerzett tapasztalataimat a gyógyításban szeretném felhasználni. Ennek lehetőségeiről több előadást tartottam szakmai fórumokon. Első lépésben azonban csak terapeutákat oktatok, saját élményű, önismereti csoport keretében.

Ha érdeklődésed felkeltette, és szeretnél csatlakozni csoportunkhoz, szívesen válaszolok kérdéseidre illetve adok információt.

E-mail címem:istvan.ormay@konzultacio.hu


Cím: 1072 Budapest, Rákóczi út 36. 2. em 3/a (18-as kapucsengő)